4 دقیقه
پژوهش گسترده پرده از اثرات سلامتمحور گوشتهای فرآوریشده برداشت
شواهد علمی تازه، تردید چندانی درباره مضرات گوشت فرآوریشده باقی نمیگذارد. در یک فراتحلیل مهم که توسط پژوهشگران دانشگاه واشنگتن انجام شد، دادههای بیش از ۷۰ مطالعه پیشین با مشارکت میلیونها نفر در سراسر جهان بررسی گردید. این پژوهش قدرتمند با هدف پاسخ به این پرسش انجام شد که آیا سطحی "ایمن" از مصرف غذاهای فرآوریشده، به ویژه گوشت فرآوریشده، در رابطه با ریسک بیماریهای عمده وجود دارد یا خیر. نتایج حاکی از آن است که حتی مقادیر اندک گوشت فرآوریشده با افزایش ریسک ابتلا به دیابت نوع ۲، بیماری قلبی-عروقی و سرطان روده بزرگ همراه است. مطالعه همچنین نوشیدنیهای شیرینشده با شکر و اسیدهای چرب ترانس را ارزیابی کرد اما گوشت فرآوریشده به عنوان پرخطرترین مولفه غذایی معرفی شد.
زمینه علمی و روش تحلیل
غذاهای فرآوریشده، خصوصاً گوشتهایی مانند بیکن، سوسیس، کالباس و هاتداگ، سالهاست که به دلیل ارتباط با بیماریهای مزمن مورد توجه متخصصان تغذیه قرار دارند. تحقیقات پیشین این مواد غذایی را با اختلالاتی نظیر زوال عقل، دیابت و برخی سرطانها مرتبط دانستهاند، اما همچنان پرسشهایی درباره بیضرر بودن مصرف گهگاهی آنها باقی بود. برای رفع این ابهامات، گروه تحقیقاتی دانشگاه واشنگتن از روش دقیق Burden of Proof بهره گرفتند؛ رویکردی تحلیلی که ارزیابی ریسکها را بهمنظور پرهیز از بزرگنمایی خطرات، محافظهکارانه انجام میدهد و محدودیتهای ذاتی پژوهشهای تغذیهای مانند سوگیری در گزارش عادات غذایی را لحاظ میکند.
ارتباطات کلیدی و رابطه دوز-پاسخ
در این تحلیل، تاثیر افزایش مصرف تدریجی غذاهای فرآوریشده بر پیامدهای سلامت سنجیده شد. دادهها نشان داد که خطر بیماریها با هر میزان افزایش مصرف، به شکل نسبی و تدریجی بالا میرود، و نقطهای به عنوان حد امن برای گوشت فرآوریشده وجود ندارد. به طور مثال، مصرف روزانه معادل تنها یک هاتداگ، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را دستکم ۱۱ درصد و سرطان روده بزرگ را حداقل ۷ درصد نسبت به کسانی که گوشت فرآوریشده مصرف نمیکنند، بیشتر میکند. همچنین، نوشیدن یک نوشابه شیرین اضافی در روز، ریسک دیابت نوع ۲ را ۸ درصد و بیماری قلبی را ۲ درصد افزایش میدهد. مصرف حتی مقادیر کم اسیدهای چرب ترانس که در خوراکیهای پخته و سرخشده فرآوریشده یافت میشوند، با ۳ درصد افزایش خطر بیماری قلبی ایسکمیک همراه بود.

کاربردهای بهداشت عمومی و سیاستگذاری
دکتر دمووز هایله، زیستشناس تغذیه دانشگاه واشنگتن، در گفتوگو با CNN تاکید کرد: «حتی مقادیر کم و مزمن مصرف گوشت فرآوریشده، نوشیدنیهای قندی و اسیدهای چرب ترانس، خطر ابتلا به بیماریهای جدی مانند دیابت نوع ۲، بیماری قلبی و سرطان روده بزرگ را افزایش میدهد». نویسندگان پژوهش بر اهمیت این یافتهها برای نهادهای سلامت عمومی و سیاستگذاران تدوینکننده دستورالعملهای تغذیهای تاکید کردند. گرچه غذاهای فرآوریشده مزایایی همچون ماندگاری بالا و دسترسی آسانتر به مواد غذایی را (مخصوصاً در مناطقی با منابع غذایی تازه محدود) فراهم میکنند، اما این مطالعه بیانگر آن است که باید تا حد امکان مصرف مواد غذایی فرآوریشده در برنامههای سلامت عمومی کاهش یابد.
محدودیتهای مطالعه و ملاحظات زمینهای
اگرچه ارتباطات مشاهدهشده، اثبات قطعی علت و معلولی ندارند (به دلیل ماهیت مطالعات مشاهدهای و اتکا به گزارشهای خوداظهاری درباره رژیم غذایی)، اما حجم نمونه بزرگ و تحلیل محافظهکارانه اعتبار نتایج را افزایش میدهد. همچنین، اثرات نسبی بر فرد ممکن است کوچک باشد اما باتوجه به شیوع بالای مصرف مواد غذایی فوق فرآوریشده، در سطح جمعیت تأثیر چشمگیری ایجاد میکند. در تفسیر منتشرشده کنار این مطالعه، نقش غذاهای فرآوریشده در مقابله با مشکلات امنیت غذایی به رسمیت شناخته شد، اما بر ضرورت تدوین راهبردهای تغذیهای متعادل با اولویت دادن به سلامت تاکید شد.
جمعبندی
این مرور علمی گسترده شواهد قوی ارائه میدهد که سطح ایمن و بدون خطر برای مصرف گوشت فرآوریشده در زمینه ابتلا به دیابت نوع ۲، بیماری قلبی ایسکمیک و سرطان روده بزرگ وجود ندارد. حتی مصرف اندک، خطر بیماری را افزایش میدهد و بر اهمیت کاهش گوشت فرآوریشده، نوشیدنیهای قندی و اسیدهای چرب ترانس در رژیم غذایی تاکید میکند. با توجه به اینکه بسیاری از کشورها در پی افزایش سلامت جامعه هستند، این پژوهش راهنمایی کلیدی هم برای انتخابهای فردی و هم برای سیاستهای تغذیهای فراهم میکند. در نهایت، توجه به مصرف مواد غذایی کامل و کمفرآوریشده همچنان سنگبنای پیشگیری از بیماریهای مزمن و سلامت طولانیمدت است.
منبع: doi
.avif)
نظرات