3 دقیقه
پروانههای خانواده لیکائینیده، که در زیستبومهای گرمسیری بسیار گستردهاند، قابلیتهای تکاملی چشمگیری برای حفاظت در برابر شکارچیان به دست آوردهاند. بارزترین این سازگاریها، ایجاد یک 'سر جعلی' بر روی بالهاست که نقش مهمی در بقا و دفاع این پروانهها دارد. بسیاری از شکارچیان مانند مارمولکها، پروانهها را به دلیل مواد مغذی فراوان بدنشان شکار میکنند، اما لیکائینیدها با ایجاد الگوها و ساختارهای خاص روی بالهای خود، مهاجمان را فریب میدهند و شانس زندهماندن خود را در طبیعت افزایش میدهند.
مطالعات اخیر دانشمندان حشرهشناسی تارونکوایشور یومنَم و اولاسا کوداندرامایه در مؤسسه علوم تربیتی و پژوهش هند در تریواندروم، به بررسی ژنتیکی و تکاملی سازگاری سر جعلی در این پروانهها پرداخته است. تحلیل تصاویر دیجیتال آرشیو شده و بررسی رابطههای تکاملی ۹۲۸ گونه لیکائینیده، نشان داده است که این ویژگی ضدشکارچی چگونه پدید آمده و گسترش یافته است.
در نتایج این تحقیقات، پنج ویژگی کلیدی در ایجاد توهم سر دوم نقش دارند: شاخکهای جعلی، لکههای خاص بر روی بال عقبی، رنگآمیزی دوچشمی و زنده، شکل ویژهی بالها که شبیه به سر است و خطوط همگرا بر روی بال. به جز خطوط همگرا، دیگر ویژگیها معمولاً باهم و به صورت هماهنگ در نسلها تکامل یافتهاند و مجموعهای یکپارچه از تدابیر دفاعی را شکل دادهاند که شکارچیان را جهان میکنند.
روشهای متنوع دفاعی در گونههای لیکائینیده قابل مشاهده است. مثلاً گونه Airamanna columbia چندین شاخک تقلیدی و لکههای قرمز زندهای دارد که مانند چشم هستند. در حالی که گونههایی مانند Arawacus aetolus عناصر طبیعی و طرحهای گرافیکی خاص را ترکیب میکنند. این تنوع نشانهٔ خلاقیت تکاملی در میان پروانههای لیکائینیده است، همگی با هدف گمراه کردن مهاجمان و افزایش بقا.
مطالعات جدید نشان میدهد اکثر ویژگیهای سر جعلی به صورت مرتبط و هماهنگ در طی میلیونها سال تکامل یافتهاند. این مسئله نشان میدهد انتخاب طبیعی چگونه میتواند منجر به شکلگیری سازگاریهای پیچیده و هماهنگ شود. پژوهشگران تأکید میکنند: 'اکثر ویژگیهای سر جعلی در پروانهها به صورت الگوی پیوسته و مرتبط تکامل یافتهاند و احتمالاً هدف مشترک آنها فرار از شکارچیان بوده است.' به بیان سادهتر، ایجاد توهم سر دوم راهکاری قدرتمند و همگرا در خانواده لیکائینیده برای مقابله با شکارچیان به شمار میرود.
این پژوهش، شواهدی قوی برای فهم چگونگی شکلگیری تدابیر دفاعی پیچیده، مانند سر جعلی در پروانههای لیکائینید، بر پایه تعامل چندین ویژگی در گذر زمان ارائه میدهد. با فریب دادن شکارچیان از طریق ترفندهای پیشرفته، این پروانهها نه تنها شانس بقای فردی خود را افزایش میدهند، بلکه انتقال ژنتیکی این ویژگیهای منحصر به فرد را نیز تضمین میکنند؛ نمونهای زنده از نبوغ طبیعت در جنگ تکاملی بیپایان.
منبع: royalsocietypublishing
.avif)
نظرات